Tema:

LETNO POROČANJE NEPRIDOBITNIH ORGANIZACIJ

Letno poročanje društev in pravnih oseb zasebnega prava

Društva in invalidske organizacije ter pravne osebe zasebnega prava morajo po koncu poslovnega leta 2014 pravilno in pravočasno poročati določenim institucijam. Vsekakor je na prvem mestu Ajpes, ki mu predložijo letna poročila. Zato morajo med drugim zaključiti računovodske postavke, pripraviti podatke za letno poročilo, obračunati dokončni delež odbitnega DDV in davek od dohodkov pravnih oseb ter revidirati računovodske izkaze, če je to predpisano.

Kako letno poročilo sestavijo pravne osebe zasebnega prava

Letno poročilo pravnih oseb zasebnega prava mora v računovodskih izkazih izkazovati resnično in pošteno stanje računovodskih postavk, ki odražajo poslovne dogodke v koledarskem letu. Pravna oseba zasebnega prava te postavke pojasni v računovodskih pojasnilih. V letno poročilo doda tudi ustrezna pojasnila o uspešnosti poslovanja.

Bilanca stanja pravnih oseb zasebnega prava

Bilanca stanja je temeljni računovodski izkaz, v katerem pravne osebe zasebnega prava pošteno prikažejo stanje sredstev in obveznosti do njihovih virov. Med izpolnjevanjem obrazca upoštevajo napotke v dodanem stolpcu 1, sicer pa sledijo pravilom vrednotenja in merjenja sredstev in obveznosti do njihovih virov.

Izkaz prihodkov in odhodkov pravnih oseb zasebnega prava

SRS 36 določa, da mora pravna oseba zasebnega prava ločeno izkazovati javnofinančne prihodke, prihodke, dosežene z opravljanjem javne negospodarske službe, in lastne prihodke. Odhodki morajo biti razčlenjeni tako, da omogočajo vpogled v sestavo stroškov po njihovih vrstah.

Kako letno poročilo sestavijo društva

Letno poročilo društva pripravijo na podlagi podatkov v poslovnih knjigah in drugih spremljajočih evidencah. Pri merjenju in vrednotenju računovodskih postavk uporabljajo pravila bodisi iz splošnih SRS bodisi iz SRS 33, odvisno od velikosti njihovih prihodkov oziroma sredstev. Letno poročilo mora biti sestavljeno jasno in pregledno. Računovodski izkazi morajo biti ustrezno pojasnjeni in dopolnjeni z obrazložitvami uspešnosti poslovanja v poslovnem delu poročila.

Bilanca stanja društev

V bilanci stanja društva izkazujejo sredstva in obveznosti do njihovih virov. SRS 33 predpisuje njeno obliko za vsa društva, ki so zavezanci za oddajo letnega poročila. Društva pridobijo podatke za njeno sestavitev iz poslovnih knjig, ki jih vodijo v skladu s splošnimi SRS ali SRS 33.

Izkaz prihodkov in odhodkov društev

Vsa društva, ne glede na način vodenja knjigovodstva, izpolnjujejo in oddajajo obrazec Podatki iz izkaza poslovnega izida. Postavke v njem, razen postavke stroškov porabljenega materiala ter razvrstitve finančnih prihodkov in odhodkov, so vsebinsko enake za vsa društva. Prihodke in odhodke izkazujejo in merijo v skladu s splošnimi SRS, pri tem pa upoštevajo tudi posebni standard SRS 33 o ločenem spremljanju prihodkov in odhodkov.

IKS 02/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS