Vpliv vsebine transakcij na razvrstitev najemov med finančne ali poslovne

V zadnjih letih so se pojavile transakcije, ki so izpeljane tako, da pravna oblika dokumentov ne odraža vsebine poslovnega dogodka oziroma namena transakcije. Knjigovodske listine tako niso verodostojen dokument in ne morejo biti podlaga za evidentiranje v poslovnih knjigah podjetja. Zato je razvrstitev najemov v skladu z računovodskimi standardi bolj zapletena, kot se zdi.

Evidentiranje poslovnih združitev pod skupnim upravljanjem

Podjetja pogosto ne vedo, kako obravnavati poslovne dogodke, kot so dokapitalizacija odvisnega podjetja s stvarnim vložkom, pripojitev odvisnega podjetja ali delitev podjetja na dva pravna subjekta. Ker računovodski standardi teh poslovnih dogodkov ne obravnavajo, so se v praksi razvili številni različni načini obravnave.

Knjiženje pri ožjem delu občine

Krajevne, vaške in četrtne skupnosti so neposredni uporabniki občinskega proračuna in so dolžne pripravljati nekatere predpisane dokumente. Od tega, ali je ožji del občine pravna oseba ali ne, pa je odvisno, kako knjiži poslovne dogodke v svojih poslovnih knjigah. Prav tako je od tega odvisno, katera poročila mora pošiljati občini, da lahko ta evidentira njegove poslovne dogodke.

Povračilo stroškov za prehrano in prevoz ter nadomestilo za ločeno življenje

Pravne osebe izplačujejo povračila stroškov v zvezi z delom v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih in s kolektivnimi pogodbami za posamezne dejavnosti. V javnem sektorju morajo izplačevalci upoštevati še Zakon za uravnoteženje javnih financ in anekse h kolektivnim pogodbam za negospodarstvo in posamezne dejavnosti. Pomembna dokumenta sta pogodba o zaposlitvi in notranji akt o izplačilih plač ter povračil stroškov in drugih prejemkov. Povračila stroškov so lahko v denarju, v vrednostnih bonih ali v naravi (obroki hrane ali prevoz v lastnih organizacijskih enotah). O povračilih stroškov v zvezi z delom izplačevalci poročajo tudi Dursu, če so obdavčena v sklopu obdavčljivih dohodkov, če niso obdavčena, pa v sklopu dodatnih podatkov.

Primeri knjiženja bioloških sredstev

Kmečka gospodinjstva, ki vodijo poslovne knjige, pri vrednotenju in merjenju bioloških sredstev upoštevajo pravila iz SRS, pri njihovem knjiženju pa obvezni enotni kontni okvir. V evidenco sklepov zapišejo pravila in postopke o računovodenju bioloških sredstev.

Izbris družbe iz sodnega registra

Izbris iz sodnega registra brez likvidacije je eden od načinov prenehanja družbe. Če obstajajo izbrisni razlogi, družbo iz sodnega registra izbriše sodišče. Izbris je pogosto v interesu družbenikov, saj je tak način prenehanja družbe najbolj preprost, postopek pa se opravi brez sodelovanja poslovodstva oziroma družbenikov. Če ima družba neporavnane obveznosti in premoženje, se upniki z izbrisom po navadi ne strinjajo. Izbris družbe lahko preprečijo le s pravočasnim ugovorom zoper postopek izbrisa. Zato morajo na Ajpesovi spletni strani spremljati objave sodišč, ki vodijo postopek izbrisa.

Ekonomski motivi za oblikovanje javno-zasebnega partnerstva

Javno-zasebno partnerstvo obsega različne oblike sodelovanja med javnimi in zasebnimi subjekti, katerih cilj je zagotoviti zasebno pobudo za financiranje, upravljanje, vzpostavitev, prenovo, vodenje ali vzdrževanje infrastrukture oziroma izvajanje javnih storitev. Za takšna partnerstva so značilne dolgoročne pogodbe ter delitev tveganj in učinkov sodelovanja. Po vsebini gre na eni strani za zasebna vlaganja v javne projekte, na drugi pa za sofinanciranje zasebnih projektov v javnem interesu.

IKS 06/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS