Najnovejša evropska sodna praksa na področju DDV

Pregled najnovejših sodb Sodišča EU kaže, da je bil glavni predmet spora odvzem pravice do odbitka DDV v različnih situacijah in zaradi različnih razlogov – neupoštevanja obrnjene davčne obveznosti, neopravljene, a predhodno plačane dobave, premalo podrobno vodenega knjigovodstva in brezplačno opravljene storitve. Ostale sodbe obravnavajo vračilo DDV pri dobavi električne energije v drugo državo članico EU, dobavo blaga v povezavi z zdravstveno dejavnostjo, oprostitev DDV od storitev upravljanja pokojninskih skladov, subvencijo za socialnovarstvene storitve in prenos blaga v drugo državo članico EU.

Prevalitev davčne obveznosti in mali davčni zavezanci

Vsi, ki ne presežejo 50.000 EUR obdavčljivega prometa, so mali davčni zavezanci, ki lahko prostovoljno vstopijo v sistem obračunavanja DDV in pridobijo ID-številko za DDV. Mali davčni zavezanci pa morajo obvezno pridobiti posebno ID-številko za DDV za potrebe prevalitve davčne obveznosti oziroma samoobdavčitve. Pravila, kako naj ravnajo mali davčni zavezanci s posebno ID-številko za DDV, so se v preteklosti pogosto spreminjala, zato sestavek povzema aktualno stanje.

Posebnosti oddajanja sob gostom

Nastanitev gostov je gostinska dejavnost, ki vključuje tudi oddajanje sob. Poleg pravnih oseb in samostojnih podjetnikov posameznikov lahko v predpisanem obsegu oddajajo sobe tudi fizične osebe – sobodajalci. Te lahko opravljajo dejavnost oddajanja sob postransko, iz tako doseženih dohodkov pa plačujejo dohodnino in prispevke za invalidsko in zdravstveno zavarovanje.

Ustavno sodišče izenačilo davčni položaj družbenikov kapitalskih in osebnih družb

Odločba U-I-175/11-12 pravi, da je osebna družba pravna oseba, zato se njeno premoženje razločuje od premoženja družbenikov. S pripisom dobička kapitalskim deležem družbenikov osebne družbe se na družbenike ne prenese tudi njeno premoženje. Gre zgolj za računovodsko operacijo, na podlagi katere pripisani dobiček osebne družbe ne sme biti obdavčen. Nerazporejeni dobiček je z davkom na dividende lahko obdavčen le ob izplačilu, do izplačila pa lahko ostane nerazporejen. Ustavno sodišče je razveljavilo 90/3, 95/-/9 in 98/6 Zakona o dohodnini.

Dohodninska obdavčitev obresti

Zakon o dohodnini razvršča dohodke iz obresti med dohodke iz kapitala, ki se ne vštevajo v skupno letno dohodninsko osnovo. Pri rezidentih se obdavčijo po načelu svetovnega dohodka, pri nerezidentih pa po načelu vira. Obdavčeni so po stopnji 25 %. Izjema velja za obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ki so do letnega zneska 1.000 EUR oproščene davka.

Mednarodna obdavčitev kapitalskih dobičkov fizičnih oseb

Po Zakonu o dohodnini so kapitalski dobički rezidentov obdavčeni po načelu svetovnega dohodka, kapitalski dobički nerezidentov pa, če imajo vir v Sloveniji. Za pravilno obdavčitev kapitalskih dobičkov, ki jih rezidenti dosegajo v tujini in nerezidenti v Sloveniji, je treba poznati tudi določbe konvencij o izogibanju dvojnemu obdavčevanju. Te pravico obdavčitve kapitalskih dobičkov razdelijo med državo vira in rezidentstva ter odpravljajo dvojno obdavčitev.

IKS 06/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS