Kdaj je davek pameten?

Če želimo razvneti debato, nam ni treba narediti veliko več, kot le omeniti davke – takoj bomo slišali veliko zelo različnih mnenj. Hkrati bomo takoj opazili, da je strokovno utemeljene razmisleke težko ločiti od navijaške demagogije vplivnih družbenih skupin in volivcem všečnih zavajanj politikov.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 25. 01. 2023

Prav bi bilo, da snovalci davčne politike poznajo in razumejo omejitve, ki jih ne morejo zaobiti. Dejstva, da je Slovenija majhno, odprto, tržno gospodarstvo, pač ne moremo spremeniti in v takšnem gospodarstvu so nekatere sistemske rešitve težko izvedljive, nekatere neučinkovite, posamezne pa celo škodljive.

V majhnem gospodarstvu, kot je naše, imajo davki večji vpliv na rast kot v velikem. Njihovo nižanje privablja naložbe, višanje pa poslovno dejavnost sili v ugodnejša davčna okolja. Davčni sistem mora biti razmeroma enostaven, saj si gospodarstvo zaradi majhnosti ne more privoščiti davčne uprave, ki kompetentno uveljavlja davčne rešitve in nadzira zaplete. To dejstvo vpliva tudi na razmislek, ali se bolj osredotočiti na posredne davke, katerih regulacija je enostavnejša, ali na neposredne, ki jih težje uvajamo in nadziramo. Odločevalci, ki teh osnov ne poznajo ali ne razumejo, so zgrešili poklic ali pa namerno škodijo javnemu interesu.

Ob sami velikosti gospodarstva pa na davčno politiko seveda vpliva tudi kopica drugih dejavnikov. Tako se moramo na primer vprašati, kako želimo prek davčnega sistema prerazporejati premoženje posameznikov, zmanjševati dohodkovno neenakost, spodbujati ustvarjanje večje dodane vrednosti, vplivati na demografijo, usmerjati migracije in financirati javno dostopne dobrine in storitve ter državno premoženje. Ker mora biti davčna politika stanovitna, bi morali tudi pri nas o naštetih vprašanjih doseči širok družbeni konsenz, takšnega, ki presega dnevna politična preigravanja.

Kako naj se torej lotimo reforme slovenskega davčnega sistema? Odgovore na ta vprašanja bomo iskali na letošnjih Dnevih računovodij v Portorožu. Vabim vas, da se nam pridružite in sodelujete v debati, ki zahteva veliko glav in še več utemeljenih razmislekov. 

IKS 02/2023


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS