Poletni nemir

Pred nami je poletje. Čas, ko kombinacija šolskih počitnic in piknikov, svežih juter in soparnih popoldnevov, vse bolj nemih telefonov in neodzivnih uradnikov, praznih mestnih vpadnic in zamašenih avtocest tudi najbolj vztrajnim deloholikom sporoča, da bo za nekaj dni treba odložiti delo.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 28. 07. 2022

V tem času se zdi, da je celo vreme postalo lenobno. Preko razgrete pokrajine le redko prijadra kakšen oblak in nam nameni nekaj kapelj dežja. A poletno vreme je lahko tudi varljivo, saj nas vsake toliko iz otopelosti predrami nevihta z zvočno in svetlobno spremljavo, ki ji običajno sledi naliv. Ta nas vsaj dodobra namoči, lahko pa nam, če se nanj nismo dobro pripravili, naredi tudi precej škode.

Nekoliko lenobno je v zadnjih tednih tudi dogajanje na davčnem področju. Kljub drugačnim obetom nas je za zdaj doletelo le nekaj manjših tehničnih popravkov pravilnikov in uredb. Vendar pa v ozadju že slišimo grmenje, ki napoveduje resnejše spremembe. Tudi v tem primeru bo modro, da se na možne spremembe pravočasno pripravimo, saj lahko v nasprotnem primeru utrpimo precej škode.

Nedolgo tega je OECD objavil raziskavo o finančni pismenosti. Rezultati so nekoliko presenetljivi, saj smo Slovenci uvrščeni med finančno bolj pismene narode. Odlikovali naj bi nas poznavanje inflacijskih razmer in obrestnih pravil ter finančna skrbnost. Vsekakor se je naša finančna pismenost z menjavanjem generacij opazno izboljšala. Postali smo ozaveščeni varčni ziheraši.

Podobno sliko v zadnjem času rišejo tudi slovenska, pregovorno počasna sodišča. Ta so sprejela nekaj odmevnih davčnih sodb, s katerimi so pritrdila davčnim zavezancem v več let trajajočih sporih z davčnim organom. Očitno je, da se izboljšuje davčna pismenost zavezancev, pa tudi obravnava sodišč, ki o zadevah vse bolj odločajo vsebinsko, brez vnaprejšnjega favoriziranja ene strani v sporu.

Upam, da se bosta izboljšana finančna in davčna pismenost odražali tudi v pametnih rešitvah tistih, ki bodo odločali o napovedovani davčni reformi. Primerno bi bilo tudi, da o njej pravočasno in argumentirano steče javna razprava. Tudi na finančnem področju je namreč za uspeh načrtovane prenove pomembna ustrezna komunikacija.

Želim vam dolgo in mirno poletje ter čim manj ujm, vremenskih in vseh drugih. Če pa vas doletijo, naj vas ujamejo pripravljene.

IKS 08-09/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS