Dobro zaključeni računi

Pride čas, ko mora organizacija položiti račune in računovodji prepustiti sodbo o uspešnosti. Računovodje pri presoji sledimo veljavnim predpisom in pravilom stroke, ki jih moramo podrobneje poznati in sproti utrjevati.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 26. 01. 2022

V reviji IKS smo v času zaključnega računa vrsto let objavljali serijo sestavkov, v katerih smo vas seznanjali s pravili za pripravo letnega poročila in davčnega obračuna. Splošnim pravilom, ki se spreminjajo bolj poredko, smo dodajali aktualne poudarke posameznega obračunskega leta. Takšna vsakoletna obnova pravil je bila mnogim sicer dobrodošla, a vedno pogosteje ste nam bralci očitali tudi pretirano ponavljanje vsebin. Vašim mnenjem smo, kot vedno, prisluhnili. Zato smo z letošnjim letom vpeljali nov uredniški pristop – v reviji IKS bomo tako odslej poročali samo še o aktualnih, časovno relevantnih objavah glede zaključnih računov. Vse temeljne vsebine pa smo povezali v poglobljen komplet Vodila za pripravo letnega poročila in davčnega obračuna. 

Tako je nastal komplet vodil, ki na enem mestu predstavlja vse usmeritve za poročanje v gospodarstvu in javnem sektorju ter jasna in pregledna navodila za pripravo davčnih obračunov pravnih oseb in zasebnikov. Vodila bomo ob spremembah predpisov oziroma poslovne prakse dopolnjevali.

Opisana vodila so v spletni različici objavljena na prirocnikirfr.si in so vsem naročnikom digitalne izdaje revije IKS na voljo brezplačno. Vsem, ki boste vendarle želeli tovrstne vsebine brati v tiskani obliki, pa bodo odslej na voljo tudi v obliki posebnega priročnika Zveze RFR.

Vsem, ki pripravljate letna poročila, želim, da boste pri svojem delu karseda uspešni. Vodilo pri delu naj bo strokovnost, in ne dopadljivost vašega izdelka. Ko računovodje potegnemo črto, je naše sporočilo ocena preteklega in hkrati, če je ocenjevanec dovolj pronicljiv, tudi napotek za prihodnost.

IKS 02/2022


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS