Zapleti so v zraku

Kaj imajo skupnega damski vložki in spremembe direktive o DDV? Na prvi pogled bolj malo, a slovenskim odločevalcem je vendarle uspelo obe temi zavozlati v nov zaplet. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 24. 06. 2021

Zaradi povečevanja obsega nakupovanja na daljavo, predvsem po spletu, in zaradi težav pri zaračunavanju nekaterih storitev se je EU odločila korenito poseči v sistem DDV. Od 1. julija bodo tako tisti, ki blago in storitve končnim potrošnikom prodajajo zunaj države, v kateri imajo sedež, morali DDV obračunavati v državi prebivališča kupca. Novost, ki od zavezancev zahteva tudi vstop v poseben obdavčitveni sistem, je bila uveljavljena s spremembami direktive o DDV in izvedbenimi uredbami. Spremembe direktiv so članice dolžne prenesti v nacionalne predpise, torej v Zakon o davku na dodano vrednost. Uredbe se v članicah EU uporabljajo neposredno.

Medtem je v Sloveniji ena izmed parlamentarnih strank predlagala spremembo Zakona o davku na dodano vrednost. Z njo naj bi se davčna stopnja, po kateri so obdavčeni damski vložki in njim podobni izdelki, znižala z 9,5 na 5 %. 

Oba opisana posega v zakonodajo DDV sta ustvarila odlične pogoje za parlamentarne igre v peskovniku. Prvi so prijeli kanglico, drugi pa lopatko, a se niso mogli sporazumeti, kako delati potičke. Prišlo je do ravsa. Namesto potičk so pridelali nekaj bušk, zaradi katerih nas bo vse skupaj bolela glava. Po večurni razpravi o menstrualnih težavah je bilo dodatno znižanje davčne stopnje za damske vložke zavrnjeno, o vključitvi sprememb direktive v slovenski zakon pa parlamentarci zaradi postopkovnih zapletov do tega trenutka sploh še niso razpravljali. 

Ne glede na vse zaplete bomo po 1. juliju morali upoštevati nova pravila o DDV. Ker zakonska podlaga še ni dorečena, bomo prisiljeni v improvizacijo, kar pri tako zahtevnih vsebinah običajno vodi v nove zaplete. Čeprav vse podrobnosti še niso jasne, v aktualni številki revije IKS objavljamo sestavka, v katerih predstavljamo nova pravila. Praktične vidike in izzive pa bomo – skupaj s pogledi izkušenih svetovalcev Zveze RFR – predstavili tudi na posebnem posvetovanju. Upam, da se takrat vidimo.

IKS 07/2021


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS