Napoved za računovodje: nejasno bo

Nekaj dni je kazalo, da bomo računovodje konec aprila vendarle lahko zajeli sapo in se lotili urejanja manj nujnih zadev, ki so se nakopičile v zadnjih mesecih. Bilance so zaključene in interventni ukrepi, ki posegajo na naše področje dela, so bolj utečeni in manj pogosti. A to je bil račun brez krčmarja. V teh dneh je vlada namreč najavila spremembe, ki bodo poskrbele za konkretno raven vznemirjenja v mesecih do konca leta. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 28. 04. 2021

Ministrstvo za finance je pripravilo predloge za nadgradnjo davčnega sistema in jih pospremilo z najavo, da imajo predvidene rešitve večji in dolgoročnejši pomen za konkurenčnost ter rast in razvoj slovenskega gospodarstva. Domače gospodarstvo naj bi bilo tako spodbujeno k dodatnemu investiranju, kar bo pozitivno vplivalo na prihodke. V duhu teh ambicij naj bi se spremenili Zakon o davku na dodano vrednost, Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb in Zakon o dohodnini. 

Spremembe pa, kot se za spremembe spodobi. Prve so tu zato, ker je treba v slovenske davčne predpise dodati vsebine, ki jih predvidevajo evropske direktive in druge mednarodne zaveze. Druge so plod obračanja po političnem vetru, ki nekaj časa piha z leve in nekaj časa z desne. Ko se spremeni smer vetra, se prilagodijo tudi pristopi. A kot so že zdavnaj ugotovili modri, o okusih (ki jih določa smer vetra) ni smiselno razpravljati. In potem so tu še spremembe tretje vrste – z njimi poskuša vlada davčne predpise očistiti birokratskega trnja, ki je samo sebi namen. Upamo, da bo poskus predlagatelja čim bolj uspešen. 

Na Zvezi RFR bomo spremembam sledili in vas z njihovimi vplivi na delo v praksi sproti seznanjali. Prve, tiste na področju DDV, bomo predstavili že v prvi polovici junija, saj bodo začele veljati s 1. julijem. Spremembe obdavčitve dohodkov pravnih in fizičnih oseb, ki naj bi začele veljati z novim letom, bomo predstavili pozno jeseni. Do tedaj pa vam želim uspešno delo, obilo vetra v poslovnih jadrih in seveda čim manj vznemirjenja.

IKS 05/2021


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS