Za oblakom pride sonce

Prihodnost pogosto načrtujemo premočrtno. Postavimo se v izhodišče, upoštevamo hitrost gibanja in razpoložljiv čas ter tako izračunamo, kje naj bi se znašli na koncu. In na koncu smo pogosto razočarani, saj rezultat običajno ni takšen, kot smo ga pričakovali. Izkaže se, da se je ves čas premočrtno gibal le čas. Vse drugo, na kar smo se zanašali, je veliko bolj nepredvidljivo.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 24. 03. 2021

A če pozorno opazujemo svet, ki nas obdaja, lahko tudi pri na videz nepredvidljivih pojavih zaznamo ciklične vzorce. Naravni procesi potekajo v ponavljajočem se kroženju. Okoli jeder krožijo elektroni, sateliti in planeti. Ponavljajo se letni časi. Vpeti smo v vodni in življenjski krog. 

Podobno velja tudi za družbene pojave. Zgodovina se ponavlja in gospodarstvo niha v gospodarskih ciklih. Vsakemu vzponu sledi padec in ponovni vzpon. Letom rasti in dobičkov sledijo leta krčenja in izgub. Menjavi obdobij se ne moremo izogniti. Lahko pa smo nanje pozorni in jih upoštevamo pri svojem načrtovanju. 

Kaže, da je vrh že za nami in da se po toboganu spuščamo proti izhodišču. Nihče še ne ve, kako globoko se bomo spustili tokrat, a za zdaj hitrost še narašča. Prav je, da si v teh časih ne delamo utvar in ne gojimo nerealnih pričakovanj. Poskrbimo, da sredstva niso precenjena in obveznosti podcenjene. Pravočasno opravimo oslabitve in stroškovne prilagoditve. Ponoven vzpon bo lažji, če nas pri tem ne bodo bremenili nahrbtniki iz preteklosti. 

Nato pa pogumno naprej. Ponovna rast bo razburljiva in kot že tolikokrat pred tem posebna ter neponovljiva. Pred tem pa nas čaka še vsakoletno naravno presenečenje. Želim vam mirno pobilančno velikonočno uživanje v spomladanskem preporodu narave.

IKS 04/2021


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS