Vrnitev sreče in zdravja

Zaželeti srečno in zdravo novo leto je vedno zvenelo nekoliko izrabljeno in prazno. V obdobju zaključevanja leta smo se ponavljajočemu voščilu trudili dodati še nekaj izvirnih misli, s katerimi smo prejemniku pokazali, da poznamo njega in njegove želje. Letos imajo te besede drugačen zven. Ko letos zaželimo sreče in zdravja v prihodnjem letu, besedi sreča in zdravje ne zvenita monotono in neosebno, saj si v prihajajočem letu večina želi prav tega. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 30. 12. 2020

Za nami je namreč čudno leto. Običajno se je svet okoli nas spreminjal postopno in na način, ki nam je dopuščal možnost izbire ter pustil čas za prilagajanje. Nekateri so se hitro odločali za spremembe, drugi nikoli, večina pa tedaj, ko je bilo novosti več kot pa težav zaradi prilagajanja. 

Letos je bilo drugače. Čez noč smo zamenjali vsakdan. Naj nam je prav ali ne, smo obtičali doma. Ves dan smo v istem prostoru in obdani z ljudmi, s katerimi pogosto nismo bili več vajeni nenehnega sobivanja. Prostor, čas in družba, ki so nam na voljo, so se krepko skrčili. V ljudeh so omejitve prebudile občutke strahov, stisk in travm. 

Za povezavo z okolji, ki nam v teh časih niso več dostopna, smo množično začeli uporabljati tehnološke rešitve, za katere bi v drugačnih, prej običajnih razmerah, potrebovali veliko več prepričevanja in prilagajanja. Popkovina, s katero smo povezani v svet, je postal internet, prek katerega sestankujemo, se izobražujemo, nakupujemo, se zabavamo in družimo. Vse kaže, da bo tako tudi po tem, ko se bo naše življenje spet sprostilo. 

Težavam navkljub so časi, ki jih živimo, tudi priložnost. Priložnost za razmislek o sebi, naših dosežkih in hotenjih. Ker je svet iztiril, nam meglica vsakodnevnih nepomembnih opravil in obveznosti ne odvrača pozornosti od bistvenih stvari v našem življenju. Smo na pravi poti? Smo z ljudmi, ki si jih želimo okoli sebe? Smo srečni? Smo zdravi? 

Želim vam, da bi bili v letu 2021 vsi vaši odgovori na tovrstna vprašanja pritrdilni.

IKS 01/2021


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS