Trenutek za improvizacijo

Slovenci med vrednote, ki jih cenimo, vsekakor uvrščamo redoljubnost. Urejene stvari v nas vzbujajo občutek varnosti, predvidljivosti, zanesljivosti in to pogosto cenimo bolj kot občutek svobode, sproščenosti in razburljivosti. Računovodje smo v tem pogledu običajno še bolj goreči. Presrečni smo, če odgovor na našo dilemo najdemo zapisan v standardu ali v določeni alineji predpisa. Ko je tako, smo pomirjeni, saj se lahko do črke držimo pravil. Zagate in težave, ki jih takšno črkobralstvo prinaša, radi pripišemo piscu predpisa, saj ni predvidel posebnosti, s katero imamo opraviti. 

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 28. 10. 2020

A neobičajni časi, v katerih smo se znašli, zahtevajo neobičajne rešitve. Dosedanja pravila postajajo neprimerna. Uporabiti bomo morali intuicijo in stvari reševati z improvizacijo. Pri iskanju rešitev bomo morali poiskati pristope, ki vsem prinašajo največjo korist. Pri izvedbi bomo morali slediti končnemu namenu in pri tem paziti, da se ne izgubimo v neživljenjskih tehnikalijah. 

Primeri, v katerih je treba predpise in njihov namen razumeti, in ne samo brati, so v teh dneh številni. Kako izvesti popis v času omejenega dostopa do sredstev? Kako razumeti delovnopravne predpise, ko zaposleni delajo od doma, so v samoizolaciji ali karanteni? Kako obračunati kilometrino, ko cena goriv ni več enotna? 

Razumljivo je, da odgovori na vsa ta vprašanja niso bili pripravljeni vnaprej, saj večine tovrstnih zapletov ni bilo mogoče predvideti. Kadar z izvedbo ne moremo odlašati, razumne rešitve poiščimo sami. Za morebitne popravke in prilagoditve bo dovolj časa kasneje. Kjer odpove predpis, običajno pomaga zdrav razum. 

IKS 11/2020


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS