Čas za pogumne in prilagodljive

Prva polovica leta 2020 je za nami in priznati moramo, da je bila zelo nenavadna, predvsem pa negotova in razburljiva. Od vsega, kar se nam je zgodilo, je bilo mogoče predvideti le to, da smo v prestopno leto vstopili v sredo. Vsega drugega, kar se nam je zgodilo, si ni obetal skoraj nihče.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 29. 07. 2020

Ko se je svet postavil na glavo, so se dejavnosti, ki so bile do nedavnega videti večne in nenadomestljive, nenadoma znašle na robu propada. Frizerji, gostilničarji, hotelirji in turistične agencije obupujejo. Letalski in avtobusni prevozniki razprodajajo letala in vozila. Fitnesi, kinematografi in gledališča samevajo. A vsaka kriza s seboj prinese tudi takšne, ki jo znajo izkoristiti. Roke si manejo špecerijski in spletni trgovci, dostavna podjetja, ponudniki digitalnih vsebin ter proizvajalci živil, alkoholnih pijač, toaletnega papirja in zaščitnih sredstev.

Kaj nam bo prinesel drugi polčas letošnje drame, si ne upa napovedati nihče. Optimisti upajo, da bo krajšemu padcu sledil hiter vzpon, ko bomo nadoknadili vse zamujeno. Pesimistom se vse skupaj zdi le uvod v še večji kaos in zaostrovanja. Oboji pa se strinjajo, da živimo v času hitrih in korenitih sprememb, v katerem bodo okorne in strahopetne prehiteli prilagodljivi in pogumni. Živimo v času bliskovitega uveljavljanja novih življenjskih in poslovnih pravil.

A ne pozabimo: med prvim in drugim polčasom si najboljše ekipe vzamejo čas za predah in umirjen strateški razmislek. Kaže, da nas bo večina letos to naredila med spoznavanjem domovine in njene bližnje okolice. Potovanja v oddaljene kraje in na druge celine bodo rezervirana za ljubitelje adrenalinskih športov, ki bodo v zakup vzeli tudi morebitne nenačrtovane vmesne karantenske osamitve.

Kjerkoli boste poletje preživeli vi, vam želim prijeten dopust in kakovosten odklop, nato pa nadaljevanje drugega polčasa v ekipi prilagodljivih in pogumnih.

IKS 08-09/2020


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS