Skorajda optimalno stanje

Poznamo dve vrsti ljudi. Nekateri odločitve sprejemajo po skrbnem tehtanju prednosti in slabosti različnih možnosti, drugi se odločajo impulzivno, po občutku. Računovodje in umetniki. A čeprav so njihovi pristopi pri izbiri različni, oboji želijo doseči stanje, ki bo glede na dane možnosti najugodnejše, najboljše, optimalno.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 30. 10. 2019

Težnja k doseganju optimalnega stanja je v jedru vsakega našega odločanja. Idealno razmerje med okusom in barvo, med želenim in dosegljivim, med obliko in funkcionalnostjo, med kakovostjo in ceno iščemo vsi – otroci ga želijo doseči pri izbiri sladoleda, najstniki ob iskanju najboljšega mobilnega telefona, gospe v drogerijah in gospodje v trgovinah z orodjem. Optimalnega stanja si želimo tudi v vseh procesih, v katere smo vpeti. Pri poslovnih in zasebnih, bioloških in čustvenih odnosih tehtamo med stroškom in rezultatom, med vloženim časom in dobljeno koristjo, med porabljeno energijo in ugodjem, med dajanjem in prejemanjem.

Če ste bolj računovodja kot umetnik, verjetno optimizirate tudi davke. A ste pri tem ves čas v rahli zadregi, saj vam tisti, ki več davkov porabijo kot plačajo, neprestano žugajo. V besednih bravurah vas poenostavljeno mečejo v isti koš kot davčne utajevalce in druge kriminalce.

Kako torej ločiti med dopustnim in nedopustnim, med primernim in agresivnim načrtovanjem davkov? Vsekakor davčne zavezance pri poslovanju lahko vodi tudi davčni premislek, saj poslov gotovo ne vodijo z namenom, da bi čim bolj povečali davčni prihodek države. Podobno je nedvomno nedopustno poslovanje, katerega edini cilj je pridobitev davčne ugodnosti.

Da davčno optimiziranje ni več tabu, je pokazala tudi vlada, ki je pred kratkim »naredila nov korak v smeri davčne optimizacije«. Bojim pa se, da njihov zgled ni najboljši, saj je pri predlaganih spremembah edini opazni cilj ravno pridobitev davčne ugodnosti. Drugih poslovnih oziroma gospodarskih ciljev v vladnem davčnem optimiziranju ni zaslediti.

IKS 11/2019


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS