Obdobje navidezne resničnosti

Zdi se mi, da zadnje tedne spet živimo v svetu prilagojene realnosti, v katerem empirične ugotovitve ter na njih utemeljeni sklepi in razlage nimajo nobenega vpliva na naše razumevanje dogajanja. To so dnevi, ko se bolj ali manj zavestno pustimo prepričati, da je všečna podoba na površini primeren odraz realnosti.


Datum objave: 02. 08. 2018

V takih tednih navdušenci nad nogometom verjamejo, da turnirske zmage plemen vseh barv pomenijo tudi dejansko prevlado nad poraženim nasprotnikom. Verjamejo, da se simbolne zmage majhnih nad velikimi in šibkih nad močnimi lahko preslikajo v vsakdan, ki sledi.

V takih tednih politični gorečneži vsak v svojem peskovniku postavljajo gradove. Čeprav jim zmanjkuje peska in se jim statični izračuni ne izidejo, prepričujejo sami sebe, da je konstrukcija trdna in sodelovanje s konkurenčno ekipo nepotrebno.

V takih tednih se zdolgočaseni uslužbenci prelevijo v dopustnike, ki sanjarijo ob petju škržatov, mediteranski pripeki in sončnih zahodih. Upajo, da bodo na hotelskih terasah in neshojenih poteh podoživeli romance ter akcijo, vredno knjižnih in filmskih junakov.

Čeprav globoko v sebi vemo, kakšno je pravo stanje in da se bomo z njim morali prej ali slej soočiti, v obdobju sanjarjenja raje uživamo v trenutnem ugodju in odlašamo z vrnitvijo v vsakdan. Odklop od vsakodnevnih skrbi in opravil je običajno prijeten, koristen in za marsikoga nujno potreben, saj nam pomaga osmisliti življenje.

Želim vam prijeten beg v dopustniško avanturo in sanjarjenje, vodilnim politikom pa, da med premnogimi fantazijami čim prej poiščejo tudi stik z realnostjo.

IKS 08-09/2018


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS