Objektivnost v času daril

Darila vsi radi sprejemamo, mnogi pa jih tudi radi poklanjamo. Prav bi bilo, da je darilo odraz iskrene želje pokazati bližnjemu spoštovanje in naklonjenost. Lepo je, če nas darilo preseneti in navda z občutkom igrivosti, skrivnostnosti, veselja in hvaležnosti. Žal se obdarovanje prepogosto izrodi v odtujeno, rutinsko in razosebljeno sledenje običajem. Nekateri obdarovanci darila tako dojemajo celo kot nekaj, kar jim pripada, kar pa lahko, ko so pričakovanja prevelika, vodi v nehvaležnost, razočaranje in sčasoma tudi negodovanje.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 27. 12. 2017

Pred dobrim letom nas je zakonodajalec obdaril. Del plače za poslovno uspešnost je davčno razbremenil. A to je storil tako zavito in prikrito, da se včasih vprašamo, ali je bil pri svoji nameri iskren, saj ima s fanfarami najavljeno davčno darilo dve hibi, ki ju nepoučeni običajno spregledajo. Omenjeno izplačilo namreč ni razbremenjeno vseh dajatev, saj je nižja le dohodnina, socialni prispevki pa niso. In tovrstni prispevki pri nas niso ravno zanemarljivo breme. Poleg tega davčno ugodnejše izplačilo ne pripada vsem, temveč le poslovno uspešnim. Poslovno uspešnost običajno ugotavljamo na osnovi bilančnih podatkov, ti pa so dokončno znani šele v prvi četrtini novega poslovnega leta.

Na osnovi tako zamegljene rešitve lahko zdaj eni farizeji provocirajo in izsiljujejo, nevedni in zavedeni pa zahtevajo in se upirajo. Nagrada za poslovno uspešnost kolektiva pač ni darilo ob zaključku koledarskega leta in jo je treba razlikovati od božičnih daril oziroma njeno povezavo z izplačilom konec leta ustrezno utemeljiti in povezati s preteklo poslovno uspešnostjo.

Prav je, da smo vsakega darila, tudi davčnega, veseli. Morda je nekoliko zavita davčna rešitev v nas celo zbudila pozabljen občutek skrivnostnega pričakovanja.

V imenu uredništva revije IKS vam želim mirne in vesele božične praznike ter srečno in uspešno novo leto.

IKS 01/ 2018


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS