Vroče in hladno

Za nami je vroče in suho poletje s temperaturami, ki so pogosto presegle 30 stopinj Celzija. Ko je sonce neusmiljeno pripekalo in so padali vročinski rekordi, so le redki nergači omenjali jesenske nalive in možnost hitre ohladitve. O zimski zmrzali in snežnih zametih pa prav gotovo ni razmišljal nihče. A nas je bližajoča jesen z dolgotrajnim deževjem in nizkimi temperaturami opomnila, da po soncu vedno pride tudi dež.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 28. 09. 2017

Čeprav vemo, da po dežju posije sonce, da zmrzali sledi odjuga in vročini ohladitev, vreme običajno spremljamo površno, saj nanj nimamo neposrednega vpliva. Pozorni smo le, da nas nepripravljene ne preseneti toča, kakšna poletna ploha ali močan veter. Pri poslu smo običajno preudarnejši. Ciklična gibanja poskušamo predvideti in jih čim bolj zaobiti, saj preveliki padci, ki običajno sledijo vzponom, lahko pomenijo tveganje za poslovno preživetje.

Čeprav smo v času gospodarskega razcveta, ko marsikoga premamijo donosi, ki jih ponujajo trgovci z obljubami, je prav, da pomislimo na komaj zaceljene rane gospodarske krize prejšnjega desetletja. V dneh, ko rastejo cene delnic, nepremičnin, zlata in kriptovalut, se spomnimo na računovodsko načelo previdnosti. Po njem so poslovni dogodki neizogibno povezani z negotovostjo, kar velja upoštevati in razumeti, da se dobički izkazujejo šele, ko so očitni in potrjeni, izgube pa že, ko postanejo možne.

Ne pozabimo, preudaren gospodar ve, da obdobju sedmih debelih krav sledi obdobje sedmih suhih, zato se v času obilja pripravlja na čas pomanjkanja. Prav zato nekoliko preseneča, da v dneh, ko državna statistika poroča o čudoviti gospodarski rasti in okrevanju, državna blagajna poroča o proračunskem primanjkljaju. A videti je, da tudi državni gospodar premišljuje, kako pomolsti debele krave. Sredi dolgega in vročega poletja je najavil spremembo davčnih predpisov, ki davkov ne bodo znižali.

IKS 10/ 2017


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS