Odpust dolgov fizičnim osebam

Enkratni odpust starih dolgov, ki izvirajo iz stroškov gospodinjstva oziroma drugih rednih življenjskih stroškov, je bil uzakonjen z namenom izboljšati položaj socialno najšibkejših družin in posameznikov. Upniki, ki so že oziroma še bodo pristopili k posebnemu sporazumu z Vlado RS, bodo lahko odpustili dolgove oziroma odpisali terjatve do zneskov, ki jih bodo določili sami, ne da bi bili zaradi odpisa obremenjeni z dajatvami. Ob izvedbi predpisanega postopka za odpis bodo upravičeni do zmanjšanja obveznosti za DDV od neplačanih terjatev, ne bo jim treba obračunati dohodnine, pri obračunu davka od dohodkov pravnih oseb pa bodo odhodki na podlagi odpisa terjatev davčno priznani.

Prekvalifikacija pravnih poslov in obdavčitev prikritih poslov

V poslovnih knjigah prikazani pravni posli morajo ustrezati dejanski pravni in ekonomski vsebini posla, sicer jih davčni organ v inšpekcijskem nadzoru obravnava kot navidezne posle, ugotovi vsebino prikritega posla in prikriti posel obdavči. V poslovnih razmerjih s fizičnimi osebami je potrebna skrbna presoja, ali obstajajo in prevladujejo znaki odvisnega razmerja, saj je za obdavčitev ne glede na pravnoorganizacijsko obliko fizične osebe pomembna narava razmerja med pogodbenima strankama. Presojo je smiselno opraviti od primera do primera, upoštevaje vse okoliščine. Vsekakor pa mora davčni zavezanec skrbno in pravočasno dokumentirati listine, ki lahko v naknadnem nadzoru dokazujejo pravilnost opravljene presoje posla.

Novosti pri prenosu podjetja med samostojnima podjetnikoma

Novela ZGD-1I je prinesla nekaj novosti tudi na področju poslovanja samostojnega podjetnika, ki vplivajo tudi na prenos podjetja med samostojnima podjetnikoma. Skrajšal se je recimo rok objave prenehanja dejavnosti in razširil krog oseb, na katere lahko podjetnik prenese svoje podjetje.

Spremembe Zakona o dohodnini

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini spreminja oproščene dohodke, povezane z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo, za kmečka gospodinjstva, obdavčena na podlagi katastrskega dohodka, ukinja obvezni prehod na ugotavljanje davčne osnove od dohodka iz dejavnosti, ureja splošno davčno pravilo za prehod med različnimi načini obdavčitve, uvaja posebno osebno olajšavo in razširja opredelitev časa prijavljenega stalnega prebivališča v zvezi z oprostitvijo dohodnine od dobička iz kapitala.

Davčne blagajne in potrjevanje računov

Po Zakonu o davčnem potrjevanju računov mora vsaka oseba, ki je dolžna voditi poslovne knjige in evidence, ki je dolžna izdati račun za dobavo blaga ali storitev in ki plačilo prejme v gotovini, opraviti postopek potrditve računa pri Fursu. Potrjevanje računov ni obvezno, če kateri od teh pogojev ni izpolnjen ali če gre za izrecno predpisano izjemo. Pri potrjevanju se bo blagajna zavezanca prek spleta povezala s Fursovim informacijskim sistemom, ki bo zavezančeve poslane podatke o računu potrdil in shranil, zavezancu pa poslal enkratno identifikacijsko oznako računa, ki bo na računu tudi izpisana.

Dajanje počitniških prikolic in avtodomov v najem in zagotavljanje nastanitve v njih

Zavezanci, ki dajejo svoje počitniške prikolice in avtodome v najem, opravljajo z DDV obdavčljiv promet. Pri tem morajo biti pozorni na pravilno opredelitev, ali gre za dajanje v najem ali zagotavljanje nastanitve v okviru gostinske dejavnosti. Pravilna razvrstitev vpliva na obdavčitev takega posla. Od nje je odvisno, kje je kraj obdavčitve, in če je ta v Sloveniji, ali se bo promet obdavčil z nižjo ali splošno stopnjo DDV.

IKS 10/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS