DDV pri dobavi knjig na različnih nosilcih

V zadnjih nekaj mesecih je Sodišče EU izdalo kar tri sodbe glede stopnje DDV pri dobavi knjig. Med državami članicami EU dobava knjig na različnih nosilcih ni bila enotno obravnavana, predvsem kar zadeva uporabo stopnje DDV. Mnoge države se namreč ne strinjajo, da so tiskane in elektronske knjige obdavčene po različnih davčnih stopnjah.

Komisijska prodaja blaga doma in v EU

Za prodajo blaga v svojem imenu za tuj račun se uporablja več izrazov. Komisijska prodaja običajno pomeni prodajo domačega blaga, prodaja iz tujine ali v tujino pa se imenuje konsignacijska prodaja. Pogosto komisionar odkupi blago, dano v komisijsko prodajo, in ga proda v svojem imenu za svoj račun, vendar odkupi le tisto blago, za katero najde kupca; tako prodajo mnogokrat imenujemo prodaja na odpoklic.

Opravljanje storitev v delovnem ali civilnem razmerju

Delo lahko izvajalec za naročnika opravlja na različnih pravnih podlagah, na primer na podlagi pogodbe o zaposlitvi, podjemne ali avtorske pogodbe, študentske napotnice, kot samostojni podjetnik oziroma v okviru opravljanja samostojnega poklica. Pri izbiri pravne podlage je treba izhajati iz dejanske narave opravljanja dela. Zakon o delovnih razmerjih primarno zahteva sklenitev delovnega razmerja, ostale oblike opravljanja dela pa dopušča samo, če v zvezi z delom ne obstajajo elementi delovnega razmerja.

Samoprijava v davčnem nadzoru

Uradne osebe davčnega organa v postopkih o davčnih prekrških izrekajo zelo visoke globe. Največ kršitev je povezanih s predložitvijo davčnih obračunov in obračunov davčnega odtegljaja ter vložitvijo davčnih napovedi. Veljavna zakonodaja ureja več različnih možnosti naknadnega predlaganja in popravljanja davčnih obračunov. Davčni zavezanci, njihovi zakoniti zastopniki ter računovodje računovodskih servisov se plačilu globe lahko izognejo tudi s predložitvijo davčnih obračunov na podlagi samoprijave.

Obdavčitev sodelujočih na Expo Milano 2015

Od 1. maja do 31. oktobra 2015 poteka svetovna razstava Expo Milano 2015. Na njej se s svojim paviljonom predstavlja tudi Slovenija. Sodelujoči ter njihovi dobavitelji in podizvajalci se pri tem srečujejo tudi z obdavčitvijo po italijanskih predpisih. Poznati morajo predvsem poseben dogovor med italijansko vlado in Mednarodnim uradom za razstave, ki prinaša kar nekaj davčnih oprostitev za sodelujoče na svetovni razstavi. Oprostitve se nanašajo tako na obdavčitev dobičkov pravnih oseb in dohodkov fizičnih oseb kot tudi na obračun DDV in uvoznih dajatev.

Dohodki dijakov in študentov

Med izobraževanjem dijaki in študenti opravljajo obvezno ali prostovoljno praktično delo, ki je povezano z izobraževalnim programom. Opravljajo pa tudi druge vrste del, običajno prek pooblaščenih organizacij za posredovanje dela. Njihovi dohodki so obdavčeni različno, odvisno od pravnega razmerja, v katerem delo opravljajo. Pogosto imajo štipendijo, če pa so uspešni, prejmejo tudi nagrade, ki jih podeljujejo šola, država ali lokalne skupnosti in druge organizacije oziroma ustanove.

IKS 07/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS