Strokovnost v času hitrih sprememb

Pred desetletji si našega poklica nismo mogli predstavljati brez gore popisanega papirja. Kartice, knjige, obračuni, formularji in plačilni nalogi. A sčasoma je vse to postalo digitalno, naše delo z dokumenti pa je vedno bolj virtualno.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 26. 03. 2015

 

Digitalno poslovanje ima nedvomno veliko prednosti – informacije so nam hitreje dostopne, mnogi opravki so bolj preprosti in tudi strokovna znanja so nam lažje dosegljiva kot pred leti. Prav zaradi teh prednosti za delo v računovodski praksi tudi Zveza RFR načrtno digitalizira svoje produkte in storitve. Naš končni cilj je, zagotoviti vam prilagojene vsebine na način, ki vam najbolj ustreza.

S tem namenom smo lani najprej vpeljali osebno RFR-številko, ki vam bo olajšala dostop do naših digitalnih produktov.

Temeljito smo prenovili tudi naročniške modele za Zbirko predpisov Zveze RFR. Ta vam je odslej na voljo v več različicah, med katerimi lahko izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Po novem se boste tako lahko naročili zgolj na spletno zbirko ali pa v tiskani izdaji izbrali samo eno področje (denimo računovodstvo ali finance) ali samo posamezen zvezek. Vsem naročnikom Zbirke predpisov Zveze RFR pa je omogočen brezplačen dostop do tedenskega Pregleda sprememb predpisov.

Za konec še darilo. Vsem, ki uporabljate pametne telefone in tablične računalnike, smo namenili brezplačno aplikacijo Računovodski izračuni, s katero lahko preračunavate različne vrste prejemkov, obresti in bonitet. Aplikacija deluje v operacijskih sistemih Android in iOS, najdete pa jo v spletnih trgovinah Google Play in App Store. Zasnovana je izrazito praktično, zato vas vabimo, da jo ponudite tudi uporabnikom teh podatkov zunaj računovodskih služb in servisov, torej poslovodjem, vodjem služb oziroma projektov, kadrovikom in podobnim. Z aplikacijo bodo namreč lahko sami preračunavali oziroma ocenjevali velikost stroškov in s tem ne bodo več obremenjevali računovodij.

Po navadi je tako, da se tehnološki navdušenci sprememb nekritično veselijo, večni nergači jih vedno zavračajo, tiha večina pa jih stoično prenaša, saj ve, da so neizogibne. Na Zvezi RFR vidimo v tehnoloških spremembah v našem poklicu lepo priložnost za premik od rutinskih utrudljivih obdelav nebistvenih vsebin k vsebinskim analizam ključnih informacij. Zato spremembam sledimo in skrbimo za to, da bo računovodska stroka ostala v stiku s časom. Naš končni cilj pa bo dosežen, ko bo vaše delo tudi dejansko postalo bolj preprosto in manj zamudno.

IKS 04/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS