Obračun davka od dohodkov

Vsakoletni davčni obračun morajo pripraviti davčni zavezanci, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, in davčni zavezanci, ki so se odločili ugotavljati davčno osnovo z upoštevanjem 70-odstotnih normiranih odhodkov. Oboji v davčnem obračunu ugotovijo obveznost za davek za preteklo davčno leto in akontacije za leto 2015. V davčnem obračunu lahko uveljavljajo olajšave. Če jih ne morejo uveljaviti v celoti, neizrabljeni del prikažejo v prilogah in prenesejo v naslednja leta. To velja tudi za davčno izgubo. Rok za oddajo davčnih obračunov in prilog je 31. marec 2015.

Posebnosti obračuna DDPO pri nepridobitnih organizacijah

Tudi nepridobitne organizacije morajo pripraviti obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Pri tem upoštevajo posebnosti pri ugotavljanju prihodkov in odhodkov za davčne potrebe, davčnih osnovah in priznavanju davčnih olajšav. Bistvena je pravilna ugotovitev pridobitnih in nepridobitnih prihodkov ter odločitev o upoštevanju dejanskih ali sorazmernih odhodkov.

Konvencije o izogibanju dvojnemu obdavčevanju v letu 2015

Seznam konvencij o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, ki jih je sklenila Slovenija, se je tudi letos nekoliko spremenil. Sestavek obravnava spremembe konvencij in nekatere druge spremembe, pomembne za uporabo konvencij, ki so bile objavljene v preteklem letu ali prej in so se začele uporabljati z letošnjim letom.

Spremembe Zakona o davčnem postopku

Zakonske spremembe uvajajo obveznost izdaje računov iz vezane knjige računov, spreminjajo pravila navadnega vročanja, uvajajo elektronsko vročanje zavezancem, usklajujejo določbe o izvzetju denarnih prejemkov iz izvršbe s pravili Zakona o izvršbi in zavarovanju, določajo izračun akontacije dohodnine v sistemu vrednotnic pri osebnem dopolnilnem delu in na novo urejajo izvajanje sporazuma FATCA.

Najnovejša evropska sodna praksa na področju DDV

Iz pregleda najnovejših sodb Sodišča EU je razvidno, da je kar precej področij v ureditvi obračunavanja DDV problematičnih, zato so tokratni primeri zelo različni. Sodišče EU je obravnavalo vprašanja o popravku davčne osnove, popustih, popravkih računov in obračunanega DDV, odvzemu pravice do odbitka zaradi neizpolnjevanja formalnih pogojev ali sodelovanja pri davčnih utajah in goljufijah, nižji stopnji DDV, kraju obdavčitve pri dobavi blaga in dokazovanju upravičenosti do oprostitve DDV za dobave blaga v drugo državo članico EU.

Presežek posojil z vidika neodvisnega tržnega načela

Presežek posojil oziroma tako imenovana tanka kapitalizacija sodi med probleme mednarodne obdavčitve. Pravna podlaga za njegovo reševanje je 9. člen mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Sestavek predstavlja različne ureditve tega področja v zakonodajah drugih držav, dobre prakse davčnih uprav v zvezi z načinom izračunavanja presežnih obresti in finančne kazalnike, ki se najpogosteje uporabljajo pri presojanju, ali bi zavezanec za davek presežek posojil lahko prejel tudi od nepovezane osebe.

IKS 02/ 2015


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS