Bonitete in drugi dohodki iz delovnega razmerja

Delodajalec lahko delavcu poleg plače, povračil stroškov in drugih prejemkov zagotavlja tudi nekatere ugodnosti. Praviloma mora od njih obračunati dohodnino in prispevke za socialno varnost, v nekaterih primerih pa so lahko ugodnosti oproščene dohodnine oziroma neobdavčene. Med najpogostejšimi ugodnostmi so uporaba osebnega vozila v zasebne namene, nastanitev, izobraževanje in zavarovanje ter uporaba mobilnih telefonov.

Knjiženje drobnega inventarja pri uporabnikih EKN

Uporabniki EKN pogosto sprašujejo, kako naj knjižijo drobni inventar z dobo koristnosti nad enim letom med zalogami. Pri vodenju obvezne evidence drobnega inventarja naj upoštevajo odločitev o načinu njegovega prenosa v uporabo.

Računovodska obravnava zalog proizvodov

Zaloge proizvodov so ena od pomembnih postavk sredstev, ki se pojavljajo tudi pri zasebnikih in nepridobitnih organizacijah. Ti pogosto ne vedo, kako naj jih ovrednotijo. SRS dopuščajo več možnosti, katere stroške vštevati v vrednost zalog, to pa vpliva na stanje zalog v bilanci stanja in na poslovni izid.

Izbrane teme pripoznavanja prihodkov

Računovodska pravila za pripoznavanje prihodkov nikakor niso enostavna. Izdani račun in prevzem blaga tako ne vodita nujno tudi do prihodkov. Čeprav imamo na voljo kar nekaj pojasnil in primerov dobre prakse, se na področju pripoznavanja prihodkov še vedno dogajajo velike napake. Te so pustile svoj pečat tudi v slovenskem prostoru.

Pripoznavanje in merjenje dobrega imena

Dobro ime nastane pri poslovnih združitvah, in sicer ko podjetje z nakupom deleža drugega podjetja pridobi možnost njegovega obvladovanja. Pojavi se skoraj izključno v konsolidiranih računovodskih izkazih. Čeprav je matematično gledano razlika med plačano kupnino in pošteno vrednostjo sredstev in obveznosti prevzetega podjetja, gre vsebinsko za presežek kupnine, ki jo je prevzemnik voljan plačati za delež prevzetega podjetja nad pošteno vrednostjo dobljenega kapitala, ker pričakuje prihodnje dobičke iz poslovanja prevzetega podjetja.

Novi pravilnik o letnem poročanju političnih strank

Politične stranke bodo morale pri poročanju za leto 2014 upoštevati nova pravila, predvsem pa bodo morale izpolniti kar nekaj novih obrazcev in jih vključiti v letno poročilo. Letna poročila bodo javno objavljena in dostopna na Ajpesovi spletni strani.

Nalaganje prostih denarnih sredstev

Posredni proračunski uporabniki lahko prosta denarna sredstva pod določenimi pogoji nalagajo kot depozite v poslovne banke. Znesek, ki je do zdaj veljal kot zgornja meja prostih denarnih sredstev, se je prepolovil. Posredni proračunski uporabniki pa morajo še vedno poročati Ministrstvu za finance o nalaganju sredstev zunaj sistema enotnega zakladniškega računa države.

IKS 10/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS