Prednosti obračuna odloženega davka?

Odloženi davek je računovodska kategorija, ki vpliva na poslovni izid. Nastane na podlagi začasnih razlik med knjigovodsko in davčno vrednostjo sredstev in obveznosti in omogoča izkazovanje odhodka za davek iz dobička v skladu z računovodskim pravilom nastanka poslovnega dogodka. Odhodek je enak odmerjenemu davku od dobička, povečanemu za obveznost in zmanjšanemu za terjatev za odloženi davek.

Prevrednotovanje terjatev

Prevrednotenje je sprememba knjigovodske vrednosti terjatve zaradi dejanskega ali pričakovanega neplačila nasprotne stranke, spora o kakovosti dobavljenega blaga ali storitve ali o velikosti zneska za opravljeno storitev in podobnega. Podjetja zaradi nerazumevanja zahtev računovodskih standardov prevrednotenje terjatev običajno uvrstijo med znatne nepripoznane izgube.

Računovodsko merjenje poštene vrednosti

Več računovodskih standardov dovoljuje ali celo zahteva merjenje ali razkrivanje poštene vrednosti sredstev, obveznosti in kapitalskih instrumentov. Do uvedbe Mednarodnega standarda računovodskega poročanja 13 – Poštena vrednost so imela podjetja na voljo le malo napotkov glede merjenja in razkrivanja poštene vrednosti. Tudi kadar so napotki obstajali, niso bili vedno dosledni in med seboj usklajeni.

Izmenjava e-računov s proračunskimi uporabniki

Proračunski uporabniki bodo 1. januarja 2015 začeli prejemati elektronske račune za prejete blago, storitve in gradnje od drugih proračunskih uporabnikov in izdajati elektronske račune za dobavljeno blago in storitve drugim proračunskim uporabnikom. V skladu z Zakonom o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike bo moral tovrstne račune pri poslovanju s proračunskimi uporabniki izdajati tudi zasebni sektor.

Povračilo stroškov za službeno potovanje

Povračilo stroškov za službeno potovanje urejajo Zakon o delovnih razmerjih in kolektivne pogodbe. Dopolnjujejo jih predvsem predpisi, ki veljajo posebej za javni sektor, in tisti, ki so namenjeni davčni obravnavi dohodkov, zato so lahko izplačila v različnih primerih zelo različna. Dodatno pa nanje vplivajo določbe v pogodbi o zaposlitvi in še posebej v potnem nalogu – ta je namreč osnovni dokument obračuna dejanskih stroškov za službeno potovanje.

Knjiženje sredstev v upravljanju pri uporabnikih EKN

Uporabniki EKN, ki imajo državna ali občinska sredstva v upravljanju, jih računovodsko obravnavajo v skladu s predpisanimi pravili. Zaradi usklajenosti pri knjiženju med dajalci in prejemniki teh sredstev morajo biti razmerja med njimi pogodbeno dogovorjena.

Evidenca sklepov kmečkega gospodinjstva

S 1. januarjem 2014 so nekatera kmečka gospodinjstva začela voditi poslovne knjige po SRS. V evidenci sklepov morajo imeti zapisane izbrane računovodske usmeritve, ki jih omogočajo SRS. Ne gre za obveznost vodenja evidenc, ki bi morala biti notarsko overjena, temveč le za zapisane sklepe, s katerimi sprejemajo računovodske usmeritve, torej pravila in postopke, ki jih morajo upoštevati pri vodenju poslovnih knjig in sestavljanju računovodskih izkazov.

Vodenje poslovnih knjig upravljavca sredstev sistema enotnega zakladniškega računa občine

Denarna sredstva sistema enotnega zakladniškega računa občine upravlja upravljavec občine. Ta se s svojo matično številko kot del občinske uprave registrira pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila. Vodi ločene knjige in sestavi ločeno računovodsko poročilo, ki ga predloži Ajpesu in vključi v prilogo zaključnega računa občinskega proračuna. Pri tem upošteva pravila za neposredne proračunske uporabnike po zakonu, ki ureja javne finance, svojega računovodskega poročila pa ne vključi v računovodsko poročilo občinskega proračuna. Upravljavec enotnega zakladniškega računa občine prav tako predloži ločeno premoženjsko bilanco.

IKS 07/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS