Zakaj?

Ko otroci spoznavajo svet okoli sebe, se pogosto glasno vprašajo: Zakaj? In starši smo deležni simpatičnih vprašanj: Zakaj ne smemo hoditi po lužah? Zakaj si je treba umiti roke? Zakaj luna na nebu vsak dan spremeni obliko? Ali pa verižnih zakajev, ki kažejo, kako si otroci razlagajo svet: Zakaj je treba zjutraj vstati? Ker greš v vrtec. Zakaj grem v vrtec? Ker gremo starši v službo. Zakaj greste starši v službo? Da zaslužimo denar. Zakaj potrebujemo denar? In tako v nedogled, saj otroci iskreno verjamejo, da se stvari dogajajo z razlogom. Pogosto nas tudi presenetijo z odkritimi odgovori, ki presegajo priučeno in omejeno razmišljanje odraslih.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 30. 01. 2014

Pred dnevi sem premišljeval o novih pravilih za izpolnjevanje obrazcev REK. In sprožil se mi je, tako kot najbrž mnogim od vas, verižni zakaj. Zakaj je treba zdaj podrobno poročati o neobdavčljivih izplačilih in povračilih? Da Dursu olajšamo nadzor. Zakaj jih želi Durs nadzirati? Ker so mu neobdavčena izplačila zanimiva. Zakaj so ta izplačila neobdavčena? Ker se je tako odločil zakonodajalec. Zakaj pa se je tako odločil? Da bi ugodil volivcem. Zakaj dopustiti ugodnejšo davčno obravnavo in z bizarno administrativno oviro hkrati prikrito zavirati njeno normalno uporabo? Odgovorov je verjetno več, a praksa bo vsekakor zamudna in neproduktivna.

Praksa, ki jo bodo uveljavila nova pravila za izpolnjevanje obrazcev REK, me spominja na rekreacijo morskih prašičkov. Pred časom smo z otroki obiskali trgovino z živalmi. Opazovali so morskega prašička, ki je veselo tekal na valju, in se spraševali, zakaj to počne. Starejši so modrovali, da s tem ohranja kondicijo. Pa zato, da pozabi, kako majhna je kletka. Najmlajši je bil nekaj časa tiho, potem pa je zamomljal: »Ker ne razmišljajo.«

IKS 02/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS