Izpolnjevanje obrazca za obračun davka od dohodkov

Pravne osebe, pri katerih je poslovno leto enako koledarskemu, morajo do konca marca 2014 oddati obračun davka od dohodkov pravnih oseb. To velja tudi za davčne zavezance, ki so se odločili ugotavljati davčno osnovo z upoštevanjem 70-odstotnih normiranih odhodkov in bodo letos prvič oddali davčne obračune. Njim je namenjenih nekaj novih zaporednih številk v obrazcu za obračun davka in posebna metodologija za izpolnjevanje.

Posebnosti obračuna DDPO pri nepridobitnih organizacijah

Tako kot pridobitne organizacije morajo tudi nepridobitne pripraviti obračun DDPO. Pri tem upoštevajo posebnosti. Ko ugotavljajo davčno osnovo, sta zanje bistveni ugotovitev pridobitnih in nepridobitnih prihodkov ter odločitev o upoštevanju dejanskih ali sorazmernih odhodkov. Ta odločitev kasneje vpliva na uveljavljanje davčnih olajšav.

Odbitek DDV v slovenski sodni praksi

Večinoma sta davčni organ in sodišče upravičenost do odbitka DDV ugotavljala pri poslovanju z neplačujočimi davčnimi subjekti. Dejstvo, da davčni zavezanec nekaj nabavi od neplačujočega davčnega subjekta, ni zadosten razlog za zavrnitev pravice do odbitka DDV. Tak nakup še ne pomeni goljufivega namena oziroma ne dokazuje, da je kupec vedel oziroma bi moral vedeti, da sodeluje pri goljufivih transakcijah. Kadar je torej zavezanec nevede vključen v transakcije z goljufivim namenom, mora vedeti, ali, kako in kdaj je dolžan davčnemu organu dokazovati svojo dobrovernost. Odgovore na ta vprašanja pa lahko najde prav v sodni praksi, katere del je zbran v tem sestavku.

Obdavčitev pri večstranskih mednarodnih poslih

V mednarodnem poslovanju sodelujejo davčni zavezanci iz držav članic EU in davčni zavezanci iz tretjih držav. Tisti, ki so identificirani za DDV v eni od držav članic, lahko poslujejo z nekaterimi poenostavitvami, na primer pri tristranskih poslih, kjer morajo sodelovati trije davčni zavezanci iz treh držav članic. Poenostavitev pa ni dovoljena pri nepravih tristranskih poslih, torej ko pri preprodaji blaga sodeluje eden ali več davčnih zavezancev iz tretje države. Za pravilno določitev kraja obdavčitve moramo poznati natančno lokacijo blaga v trenutku preprodaje oziroma prenosa lastništva.

Konvencije o izogibanju dvojnemu obdavčevanju v letu 2014

Kot vsako leto se je tudi letos seznam konvencij o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, ki jih je sklenila Slovenija, nekoliko spremenil. V sestavku so obravnavane spremembe konvencij in nekatere druge spremembe, pomembne za uporabo konvencij, ki so bile objavljene v preteklem letu ali prej in so se začele uporabljati z letošnjim letom.

Regionalne davčne olajšave

Pravne osebe in zasebniki, ki opravljajo dejavnost na območjih z veliko brezposelnostjo, lahko uveljavljajo večje davčne olajšave za zaposlovanje in investiranje. Pri obračunu davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2012 so jih lahko uveljavljali le davčni zavezanci iz Pomurja in Pokolpja, pri obračunu za leto 2013 pa jih lahko uveljavljajo tudi zavezanci iz Maribora z okolico, Trbovelj, Hrastnika in Radeč.

Evidentiranje prometov pri samoobdavčitvi

O samoobdavčitvi govorimo, kadar zavezanci od prejetih storitev ali blaga sami obračunavajo DDV in ga ob izpolnjevanju splošnih pogojev tudi uveljavljajo kot odbitnega. Pri različnih prometih je evidentiranje obveznosti za DDV in odbitka DDV različno, zato sestavek predstavlja pregled evidentiranja za različne vrste samoobdavčitve.

Ozadje in vsebina sprememb Zakona o davčnem postopku

Konec leta 2013 je bil spremenjen Zakon o davčnem postopku. Spremenjene oziroma dopolnjene so določbe o odmeri davka v posebnih primerih, zavarovanju, davčnem nadzoru in davčni izvršbi ter kazenske sankcije. Temeljni cilj sprememb oziroma dopolnitev je povečanje učinkovitosti davčnega organa, pospešitev postopka davčnega nadzora in učinkovitejša izterjava davčnega dolga.

IKS 02/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS