Obdavčitev najemnin za poslovne prostore, prejetih iz tujine ali plačanih v tujino

Od najemnin za poslovne prostore in tudi za vse druge vrste nepremičnin, ki se prejemajo iz tujine ali plačujejo v tujino, obračunavamo davčni odtegljaj. Poznati pa moramo tudi pravila obračunavanja DDV, saj se ta obračunava glede na kraj, v katerem je nepremičnina, ne glede na to, od kod je prejemnik najemnine (lastnik nepremičnine).

Pregled poročil o DDV za leto 2013

V Sloveniji pripravljanje letnih obračunov DDV ni predpisano, a zavezanci za DDV morajo vendarle oddati nekaj posamičnih letnih poročil, povezanih z DDV. Kratek pregled predstavlja poročila za leto 2013, ki jih bodo zavezanci dolžni predložiti Dursu v letu 2014.

Dokončni poračun odbitka DDV za leto 2013

Zavezanci z ID-številko, ki odbijajo DDV ob upoštevanju odbitnega deleža, bodo tudi na začetku leta 2014 poračunali odbitek DDV za preteklo leto. Tako bodo izračunali končni odbitek za leto 2013, poračunali odbitek za leto 2013 in začeli uporabljati končni delež odbitka za leto 2013 kot začasnega za leto 2014. Izračunane razlike odbitka bodo morali tudi računovodsko in davčno evidentirati.

Izstop Rusije iz sistema TIR

Ruska federacija je bila ena od podpisnic Konvencije TIR, ruska carinska uprava pa se je odločila, da 1. decembra 2013 prekine sodelovanje z ruskim nacionalnim garantnim združenjem in izstopi iz sistema TIR. Po zadnjih informacijah pa je sodelovanje podaljšala do 1. julija 2014.

Nove obremenitve dohodkov fizičnih oseb

Odprava avtomatičnega usklajevanja dohodninske lestvice in olajšav z rastjo življenjskih potrebščin, novi prispevek za zdravstvo od vseh posamičnih dohodkov fizičnih oseb in spremenjene zavarovalne osnove za plačilo prispevkov samozaposlenih so bistvene novosti, ki bodo v letu 2014 vplivale na obremenitev dohodkov fizičnih oseb. Ob nespremenjenih plačah bomo kljub inflaciji plačevali enako dohodnino kot v letu 2013, zaradi novega prispevka za zdravstvo bodo manjša neto izplačila dohodkov po podjemnih, avtorskih in drugih pogodbah civilnega prava, samozaposleni bodo plačevali večje prispevke, zavarovalne osnove za plačilo prispevkov samozaposlenih pa se ne bodo več izračunavale na podlagi razvrščanja v razrede, temveč bodo odvisne od dobička iz dejavnosti, doseženega v preteklem letu.

Pošiljanje podatkov za odmero dohodnine za leto 2013

Dursu moramo do konca januarja za preteklo leto poslati podatke o dohodnine oproščenih celoletnih dohodkih, o prostovoljnem pokojninskem zavarovanju, za odmero kapitalskega dobička in nekatere druge. Podatkov o dohodkih (dividendah, obrestih in najemninah), od katerih je bil med letom obračunan dokončni davčni odtegljaj, ne pošiljamo niti Dursu niti posameznim fizičnim osebam. Slednjim pošiljamo le podatke o dohodkih, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, in o dohodkih, ki so dohodnine oproščeni.

Obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje oseb v drugih pravnih razmerjih

Nekatere osebe nimajo statusa zavarovanca – posamične dohodke dosegajo kot fizične osebe občani. Ker delajo občasno, štejejo, da ne opravljajo dejavnosti, zato se ne prijavijo v poslovni register in niso vključene v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Po 1. januarju 2014 se bodo tudi te osebe morale vključiti v omenjeni zavarovanji, prispevke pa bodo plačevale od svojih posamičnih dohodkov.

Obračun dajatev od dohodkov fizičnih oseb od 1. februarja 2014

Z novim letom moramo upoštevati novosti na področju prispevkov. Spremenjena zakonodaja je povečala dosedanje in hkrati uvedla nove prispevke od posamičnih dohodkov fizičnih oseb.

Odprava nižanja davčne stopnje in ostale spremembe ZDDPO-2

Konec leta 2013 je bil spremenjen Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb. Glavna sprememba je odprava nižanja davčne stopnje, ki tako ostaja 17 %. Nekoliko so bila spremenjena tudi pravila tanke kapitalizacije, ostale spremembe pa so zgolj redakcijske.

Davek na nepremičnine

Po večletnih pripravah in številnih usklajevanjih uvajamo davek na nepremičnine. Z njegovo uvedbo bosta dosežena dva namena: poenotena bo obdavčitev nepremičnin, ki je bila nepregledno urejena z različnimi davščinami, hkrati pa si bo država zagotovila dodaten oziroma močnejši proračunski vir.

Davek na finančne storitve pri podjemnih pogodbah

V skladu z novimi pojasnili pristojnih organov se v osnovo za obračun davka na finančne storitve pri podjemnih pogodbah ne vštevajo dajatve, ki jih obračunava izplačevalec dohodka. Povrnitev preveč obračunanega davka lahko zavezanci zahtevajo v naslednjem obračunu tega davka.

IKS 01/ 2014


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS