Skubljenje goske

Ko je državna blagajna prazna, oblastniki običajno staknejo glave in dvignejo davke. Če so davčne stopnje tako visoke, da davkov ne morejo več dvigniti, si izmislijo nove. Pri tem so pogosto zelo izvirni. V preteklosti smo v naših krajih že imeli davek na okna in sol, drugod po svetu pa so poznali davek na dimnike, moške brade, tapete in klobuke. Tudi rtv-prispevek ni slovenski izum. Lastniki televizorjev podoben davek plačujejo v Veliki Britaniji. Izvirni davki so lahko tudi zelo sodobni. Kaj pravite na obdavčitev internetnega priklopa in mastne hrane? Tako polnijo državno blagajno na Danskem.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 31. 10. 2013

Davčni sistem je učinkovit, če so predpisi napisani tako, da jih davčni zavezanci razumejo. Predpisi v Sloveniji so pogosto daleč od tega ideala. Tako smo se pred leti, ko so bila v sistemu DDV vzpostavljena posebna pravila za gradbeno dejavnost, računovodje bolj kot s samim davkom ukvarjali z razmejevanjem gradbenih storitev. Pri obdavčitvi dobička smo postali strokovnjaki za pisarniško opremo in pohištvo. Zaradi dohodnine spoznavamo svet in domovino, saj je neobdavčeno povračilo potnih stroškov odvisno od kraja in trajanja poslovnega obiska. Vse kaže, da bomo kmalu morali podrobno spoznati tudi značilnosti sakralnih objektov in kulturnih spomenikov.

Da bi vam olajšali vsakodnevno spopadanje z nenehno spreminjajočo se gmoto predpisov, v kateri najdete tudi omenjene posebnosti, smo na Zvezi RFR že pred leti pripravili zbirko predpisov, v kateri smo zbrali in posodabljali tiste, ki jih računovodje potrebujemo pri delu. Zbirko smo letos korenito prenovili in jo združili s spletnim medijem, saj nam omogoča najhitrejše ažuriranje vsebin.

Tudi sama hitrost spreminjanja določb davčnih predpisov je ena od lastnosti, s katero lahko merimo zadovoljstvo z okoljem, v katerem živimo in poslujemo. Francoski finančni minister je v 17. stoletju pobiranje davkov primerjal s skubljenjem goske. Gosko je treba oskubiti tako, da se s čim manj hrupa zbere kar največ perja. Ko je goska postala prehrupna, je izbruhnila francoska revolucija. Med drugim tudi zaradi davka na sol.

IKS 11/ 2013


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS