Dosega

Hči je pred dnevi končala drugi razred osnovne šole in doletel me je biser slovenskega šolskega sistema. Spričevalo z opisnimi ocenami. V njem pa nekaj debelih odstavkov pedagoške govorice, s katero opisujejo, kako "domiselno posnema predmete in pojave ter sestavlja lastne melodične vsebine, pri tem pa odkrije in ubesedi kriterij, po katerem so bili elementi urejeni, ter ob tematski besedi niza asociacije in ob tem sproščeno pripoveduje". Jaz pa klen računovodja, ki je vajen vse izraziti s številkami. Ko sem nekaj časa strmel v spričevalo, so se tudi meni začele nizati asociacije.

Mag. Matjaž Prusnik
Datum objave: 27. 06. 2013

Zazdelo se mi je, da berem uredbo, v kateri vrli birokrati v uradniški latovščini dlakocepijo o načinu izvajanja zakonskega paragrafa. Seveda na način, ki sproži več vprašanj, kot pa ponudi odgovorov. Kaj pravite na Pravilnik o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov? Lep naslov, ni kaj. In potem samo sedem kratkih, a sladkih členov, ki so sprožili toliko vprašanj, da so na Dursovi spletni strani na 60 (šestdeset!) najpogostejših podani pisni odgovori.

Omenjeni pravilnik, ki začne veljati 1. julija, hkrati s spremenjenima stopnjama DDV, bo poskrbel, da v poletje ne bomo vstopili preveč ležerno. V želji, da bi vam ta prehod nekoliko olajšali, v tej številki revije IKS objavljamo dva sestavka prav o tej problematiki.

Ko sem odložil hčerino spričevalo in jo zgrožen vprašal, kakšne so pravzaprav njene ocene, mi je ponosno izstrelila: "To so same dosege!" "Kakšne dosege," sem jo vprašal. "Ja, očka, pri nas imamo nedosege, poldosege in dosege. Jaz imam same dosege," me je poučila. Ha! Očitno so si otroci in učiteljica poenostavili življenje in je ta novorek v spričevalu namenjen le beganju nepoučenih. Zakaj ne bi zadev poenostavili tudi na drugih področjih?

IKS 07/ 2013


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS